Skip to content

We hebben een winnaar!

Zoals beloofd maken we vandaag de winnaar bekend van Winactie 2 – Hoe uitgekookt ben jij? die we op 28 maart uitgeschreven. Tjonge, wat hebben jullie je moorddadig goed uitgeleefd!

Wij vroegen jullie in de huid te kruipen van een personage dat zich bevindt in een hotelkamer in Londen. Zij gaat diezelfde avond om 23:00 uur haar beste vriendin vermoorden en om 05:00 uur verlaat zij het hotel. De dader weet dat haar slachtoffer de volgende ochtend rond 07:00 uur door het kamermeisje ontdekt zal worden. Om alle verdenking te vermijden wil zij dat de wetsdokter denkt dat haar vriendin al veel eerder is gestorven. Bovendien wil zij dat de dokter de situatie zal beschouwen als zelfmoord. Daarom maakt de dader een strop en hangt ze het slachtoffer aan de deur van de kamer op (dit is geen strikvraag, dat kan echt, gebaseerd op Pat’s eigen ervaring als wetsdokter).

We hebben werkelijk genoten van de inzendingen. Die overigens heel divers waren. Uit die fraaie inzendingen heeft Pat de winnaar gekozen en dat geworden…………

Veronique Dochy

Veronique, van harte gefeliciteerd! Wanneer je jouw adresgegevens mailt naar htinorcenti@hotmail.com, dan sturen we jouw prijs z.s.m. naar je op!

Dit was haar inzending:
Allereerst ga ik de vriendin vermoorden door wurging, met de strop die ik nadien ophang aan de deur.
Het best in de badkamer, dan zet ik de chauffage in de badkamer op de hoogste graag, laat het bad vollopen met kokend water. Beetje een sauna van maken.
Door de warmte en de vochtigheid, zal het proces ietsje versnellen. Het lichaam zou ik hier al aan de badkamerdeur hangen, zodat de lijkvlekken gelijkaardig zijn met verhanging.
Dan rond 4 uur, zet ik alle ramen open, chauffage zet ik uit, water laat ik weglopen.
Zodra alle warmte en water weg is, bad drogen, en zien dat de temperatuur een normale 19 graden is in de kamer.
Voorzichtig het lichaam met strop rond de nek aan de deur hangen, voorzichtig zijn dat de voeten niet gesleept worden, zodat er geen kneuzingen te zien zijn op de hielen, en een stoeltje die omver gevallen is , moet het plaatje compleet maken.

Nu zijn jullie ongetwijfeld ook benieuwd naar het correcte antwoord. Welnu, hier is ‘ie:

Om een tijdstip van overlijden te schatten gebruik je onder meer de lichaamstemperatuur. Grofweg komt het erop neer dat je het eerste uur na overlijden een plateau hebt, waarop de lichaamstemperatuur ongewijzigd blijft. Daarna koelt een lichaam met ongeveer één graad per uur af. Is iemand bv 34° C, dan wil dat zeggen dat hij 3 graden is afgekoeld = 3 uur + 1 uur voor het plateau: hij is dus ongeveer 4 uur dood.

Dit is uiteraard een schatting en dan ga je ervan uit dat iemand een normale starttemperatuur heeft van 37°C (anaal gemeten) en dat ook de omgevingstemperatuur normaal is, een gewone kamertemperatuur. Als je het wil doen lijken alsof iemand veel langer dood is, bv 6 uur, dan moet het lichaam 5 graden zijn afgekoeld: dus 32°C zijn. Dit zijn allemaal grove schattingen en je kijkt nog naar een aantal andere zaken zoals de lijkvlekken en lijkstijfheid.

Hier was het dus de bedoeling om het lichaam kouder te maken zodat men zou denken dat ze al langer dood is: ik zou het nat hebben gemaakt en dan de airco zeer koud laten blazen hebben, of met een haardroger (koude stand) geblazen hebben. Met ijs zou het ook kunnen, maar dan moet je goed opletten om geen vriesletsels te veroorzaken. In een koud bad dompelen zou ik niet doen, niet praktisch: een dood lichaam is zeer log en best zwaar), het haar kan nat worden en je hebt risico dat je de huid beschadigt.

Om het op een zelfmoord te doen lijken: vooral niet met de handen wurgen maar met een sjaal of koord wurgen en zorgen dat je slachtoffer zit of ligt, zodat jij hoger staat en het touw naar boven toe kan trekken: het snoerteken moet immers in de hals naar boven toe lopen (naar de oren toe) en niet horizontaal zoals bij een wurging het geval is. Dat is één van de eerste zaken waar een wetsdokter naar kijkt. Verder moet je er ook op letten dat het touw dat je gebruikt de juiste dikte heeft (niet te dik want dat krijg je niet genoeg druk op de bloedvaten!) en dar het touw het lichaam zeker kan dragen.

Pat is alweer aan het ‘broeden’ op een volgende leuke winactie!

Published inUncategorized

2 Comments

  1. veronique veronique

    Dank u wel! had het mis met de temperatuur, zal nog iets moeten bijschaven aan mijn tactiek 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.