Skip to content

John Vervoort van het Nieuwsblad over Pat Craenbroek

Pat Craenbroek: “Mensen kunnen lief en innemend zijn en toch de gruwelijkste dingen doen”

Pat Craenbroek had er al een leven opzitten toen ze in 2018 debuteerde als misdaadauteur met ‘Uitgebroed’. Ze studeerde geneeskunde, werkte als huisarts en was tussen 1996 en 2003 gerechtsarts. Daarna werd ze arbeidsarts en vond ze eindelijk de tijd om haar schrijversdroom te realiseren. Zopas verscheen haar tweede misdaadroman ‘Uitgekookt’. Het oordeel van onze recensent leest u onderaan.
Pat Craenbroek (54) is een pseudoniem. De auteur houdt haar echte naam liever voor zichzelf, omdat ze als arts vaak met vertrouwelijke informatie moet omgaan. Ze benadrukt dat Uitgekookt – haar tweede misdaadroman, waarin artsen en magistraten een hoofdrol spelen – geen rechtstreekse autobiografische gegevens blootlegt maar toch geïnspireerd is op dingen die ze zelf heeft meegemaakt of waarvan ze getuige was.

“Ik wilde iets schrijven over een arts die beschuldigd wordt van grove nalatigheid. Als arts heb ik honderden keren de juiste analyse gemaakt. Maar ik herinner mij vooral die paar keer dat ik er toch naast zat. Zo heb ik ooit een hartaanval gemist. Die man heeft het gelukkig overleefd en rationeel kan ik verklaren waarom ik het niet ontdekt had. Maar zoiets blijft hangen. Als gerechtsdokter heb ik regelmatig autopsies uitgevoerd. Daar is gelukkig nooit iets fout gegaan. Maar stel dat je ouders beschuldigt van mishandeling nadat jij hun overleden kind hebt onderzocht, terwijl het toch een gewone wiegendood is geweest. Jouw analyse wordt dan wel gebruikt om die mensen al dan niet te vervolgen.”

Getuige bij assisen

Dat Craenbroek pas later begon te schrijven, kwam door haar drukke gezins- en beroepsleven. “Het schrijven begon een aantal jaar geleden, toen ik een blog bijhield over de complexe problematiek van mijn zoon, die diabetes en autisme heeft. Eigenlijk was die blog een roep om hulp. Maar veel mensen vertelden mij ook dat ik prettig schreef, ook al ging het om een complex maatschappelijk thema. Even dacht ik om die blog tot een boek te bewerken, maar uiteindelijk koos ik voor een misdaadverhaal. Dat is mijn debuut Uitgebroed geworden. Ik ontdekte dat mijn kennis van de geneeskunde en de medische en gerechtelijke wereld – als wetsdokter heb ik getuigd in een aantal assisenzaken – pluspunten waren om een spannend verhaal te schrijven. Zo bedacht ik een jonge vrouw die carrière wil maken als openbaar aanklager.”

De zoon van Horion

Wat Craenbroek bijblijft uit haar periode in de gerechtelijke wereld, is het contrast tussen het karakter personen en daden waartoe ze in staat zijn. “Soms sta je versteld hoe vriendelijk en innemend mensen kunnen zijn, terwijl ze zich toch schuldig hebben gemaakt aan gruwelijke misdaden. Ik heb schrijnende zaken onderzocht die je niet zomaar kon loslaten. Ik heb gezien hoe sommige collega’s heel cynisch werden. Mij lukte het meestal om die zaken door een professionele bril te bekijken, ook al is het niet altijd eenvoudig.”

“Zo heb ik ooit de zoon van Freddy Horion moeten onderzoeken (Horion vermoordde in 1980 met een kompaan een volledig gezin, nvdr.). Hij had toen een andere achternaam en was al opgepakt voor enkele gruwelijke verkrachtingen. In Leuven had hij een oude man doodgeslagen met wie hij voordien nog op café was geweest. Toen ik hem onderzocht, had ik het gevoel dat ik in de ogen van iemand keek die het ultieme kwaad verpersoonlijkte. Ik heb mensen gezien die in een psychose gruwelijke dingen deden of die vanuit een haast ondraaglijk trauma door het lint gingen. Zonder ook maar iets te vergoelijken, probeer je toch te begrijpen wat die mensen bezield heeft. Er zijn vele mensen die een rotjeugd hebben gehad maar die brave burgers en liefdevolle ouders worden. Weet u wat deze man als verklaring gaf voor de moord? Hij zat in de hulpgevangenis in Leuven en wilde bij zijn vader geplaatst worden, die toen in Leuven Centraal zat. Onbegrijpelijk.”

Misdaad in het ziekenhuis

Intussen is Craenbroek al bezig aan haar derde misdaadverhaal, dat zich in een ziekenhuis zal afspelen. “Een ziekenhuis kennen de meesten alleen als ze er als patiënt verblijven of als bezoeker langskomen. Maar het is een boeiende en complexe plek. Er gebeurt heel veel waar je als leek geen idee van hebt. Soms is dat problematisch, dokters of verpleegkundigen die drie shifts na elkaar draaien. Ik ken een dokter die door afwezigheden van collega’s ooit 72 uur dienst heeft gehad. Dan kan je toch geen verantwoorde beslissingen meer nemen? Ik mag hopen dat het verhaal dat ik verzin fictie blijft.”

Pittig maar niet bondig
In Uitgekookt verbindt Pat Craenbroek een aantal sterke verhaallijnen. Het boek begint met een arts die beschuldigd wordt van grove nalatigheid. Ook komt een man in beeld die volledig verlamd in een ziekenhuisbed ligt. Langzaam wordt duidelijk hoe hij daar terecht is gekomen.

Uitgekookt draait rond maatschappelijke thema’s als kindermishandeling en de vluchtelingenproblematiek. Hoofdfiguur is een ambitieuze jonge vrouw die als openbaar aanklager naam probeert te maken in de mallemolen van de rechtspraak. Craenbroek schrijft frisse dialogen en pittige scènes, maar de tweede helft had een goede snoeibeurt kunnen gebruiken.

Published inUncategorized

One Comment

  1. lena lena

    Artikel weer met belangstelling gelezen

Leave a Reply

Your email address will not be published.