Skip to content

Hoe begin je daar nu aan?

Hoe begin je daar nu in godsnaam aan? Een boek schrijven, hoe doe je dat? Een vraag die ik nu weleens krijg, van nieuwsgierige vrienden of van mensen die zelf de droom koesteren een eigen boek de wereld in te gooien.

Hoe anderen dat doen, daar heb ik geen idee van. Evenmin kan ik je zeggen hoe je aan een succesvol boek begint dat nog goed verkoopt ook. De tijd zal me leren of ik daar in geslaagd ben.

Natuurlijk een boutade, maar om te beginnen, moet je schrijven, schrijven, schrijven. Zonder gène, zonder belemmeringen, laat je fantasie los en volg haar, je zal op leuke plekjes komen en je kan later wel zien wat je best gaat houden en wat weg moet…

Een gouden tip die ik kreeg: zet een tijdslijn uit, zet er elke gebeurtenis in, elk feit…Zo voorkom je dat je hoofdpersonage 18 maanden lang zwanger in je boek rondhuppelt, tenzij je het natuurlijk over de Afrikaanse olifant hebt, dan laat je dat maar rustig staan. Als de vrouw in kwestie een paar maanden té vroeg bevalt omdat dit beter past in je verhaal, bedenk dan dat de kleine eerst een tijdje in de couveuse zal belanden. En, hoewel fictie natuurlijk per definitie verzonnen is, laat je een kind dat geboren is in mei, geen verjaardag vieren in december. Er zijn nu eenmaal grenzen aan relativiteit.

Zoek zaken op, check of je alles wel juist hebt. Leuk om het over een comité te hebben anno 2017 als blijkt dat het al in 2014 opgedoekt werd. Je leert er enorm veel van bij (ja, er zijn wel degelijk een drietal suïcides per dag op onze Belgische Spoorwegen!) en zo houd je de boel geloofwaardig.

Zet door, als het je droom is, ga er dan voor. Laat eventueel korte stukjes lezen aan vrienden en familie, vraag aan iemand die wat verder van je af staat een “go” of “no go” als je verhaal wat body krijgt…

Wat ook kan helpen, zoek een goede redacteur/redactrice. Iemand die jou uitdaagt, iemand die je naar een hoger niveau tilt zonder dat de zaken in je plaats worden gedaan.

En, als je voor zowel de Nederlandse als Vlaamse markt wil schrijven, geef ik je alvast mee dat het twee verschillende talen zijn en het een kunst is om de juiste balans te vinden. Maar daarover volgende keer meer!

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.